KATARINA EKELUND 16/1 – 6/2, 2020

La Fleur Rouge (2020)

Katarina Ekelunds konstnärliga skapande har verkligen genomgått en resa; från att måla självporträtt till vemodigt nordiska landskap som successivt blivit mer och mer abstrakta, tills det att landskapen försvunnit och hennes målningar numer alltid är abstrakta. Det är det inre hon vill skildra och hon söker att få ut det briserande som finns inom henne trots ett annars lugnt temperament. Ekelunds uttryck är expressionistiskt med organiska former och mönster som pulserar av sin egen urkraft.

Ekelund utgår intuitivt från en viss färg i skapandet av varje målning. Hennes intensiva färgkombinationer bildar sedan tillsammans ett energifullt flöde i ett flertal lager på duken. Här återfinns ofta grundfärgerna rött och blått liksom olika nyanser av fluorescerande gult och rosa. Om sitt skapande säger Ekelund:

Jag är en målare som älskar färg, mönster och former. Jag får inspiration av det jag ser ute i naturen när jag är på mina hundpromenader och skyndar mig sedan till min ateljé för att måla. Jag lägger ut mina dukar på golvet, blandar mycket färg, häller ut den över dukarna, rör omkring med spackelspadar och breda penslar och kastar och stänker.

Konstnärens verk är fyllda av rörelse och hennes karaktäristiska strukturer – vilka liknar omloppsbanor, slangar eller växtrötter – slingrar sig fram och breder ut sig över hela duken. Sällan syns en linjär riktning i verken, där ögat vandrar rakt från punkt A till B, utan rörelsen fortsätter konstant runt i bildytan; ömsom med fart, ömsom mer trögflytande men aldrig stillastående. Ekelund har själv naturligt rört sig över duken med penseln och sedan accentuerat de bästa spåren av rörelserna i målningen för att de ska få ett spontant och modigt uttryck. Hennes målningar kan även framstå som förstoringar av diverse organiskt material, med mönster som påminner om cellstrukturer. I denna utställning har Ekelund specifikt utgått från blomster och växtdelar i skapandet av målningarna.

Katarina Ekelund (f.1966) bor och är verksam i Munkedal, i norra Bohuslän. Hennes ateljé är belägen i en vacker kyrka från 1939. Ekelund är utbildad vid Konstfack i Stockholm, liksom vid Gerlesborgsskolan i Bohuslän. Konstnären har haft ett flertal separat- och grupputställningar i Sverige. Hon finns representerad i Jönköpings kommun; Bohusläns museum; Vänersborgs kommun; Region Västra Götaland; Sotenäs kommun; Tanums kommun.