HELENA STENSTRÖM 14/3 – 6/4, 2019

HELENA STENSTRÖM


Helena Stenström – Liv  (2019)

Efter att i många år varit intresserad av modellmåleri och modellskulptur har arkitekten och konstnären Helena Stenström övergivit hennes tidigare figurativa och köttiga uttryck för ett mer abstraherat formspråk. Hennes målningar förefaller vara i akvarell men är i själva verket mycket utspädd oljefärg som Stenström applicerat i mångtalet tunna lager på duken.

Konstnären påbörjar sin skapandeprocess med en färgkombination i åtanke, i denna utställning ofta isblått med dramatiska klickar av kadmiumrött, och bygger sedan gradvis upp sina motiv. Iförd gasmask på grund av det starka lösningsmedlet till oljefärgen, utgår Stenström ifrån en liggande duk som hon öser färg över och sedan vickar på för att kontrollera färgrinningarna. Hon kan även skrapa vissa färgfält på duken eller applicera lager av hushållspapper för att bitvis suga upp färgen och därmed skapa dekorativa mönster i målningarna, likt spets. Dessa rinningar, skrapningar och mönster, i kombination med de skira, tillsynes flytande formerna, bidrar tillsammans till en dynamisk helhetseffekt.

Stenström beskriver hur hennes måleri alltid börjar med kaos, med tjocka pölar av oljefärg som successivt ska omvandlas till någon typ av harmoni på duken. Det kan vara en mödosam process och många gånger förstör hon, eller skapar mer kaos, för att sedan börja om igen på vägen mot det balanserade slutresultatet. Konstnären stannar till när skepnader plötsligt uppenbarar sig för henne i målningen; när hon ser en viss form som gör att hon inte längre godtyckligt kan vända på duken åt ett annat håll. Det kan vara stiliserade människogestalter som omedvetet uppstått på duken, en spetsgardin eller rena landskapsbilder med rinnande is, stenar i en ström, alger eller vallmo. För Stenström har hennes målningar alltid tydliga former.

Helena Stenström (f. 1961) bor och är verksam i Stockholm och Katalonien, Spanien. Liv är hennes första separatutställning på Galleri Eklund.