CHARLOTTE HEDBERG 24/11 – 15/12, 2018

CHARLOTTE HEDBERG – CV

Charlotte Hedberg är en mångfacetterad konstnär som skapar såväl målningar som fotografiska triptyker och silversmide. På Galleri Eklund visas samtliga av Hedbergs tre konstnärliga uttrycksformer i separatutställningen Transit.

 

Transit (2018)

För Hedberg innebär både silversmidet och arbetet med fotografi relativt rättframma kreativa processer, medan måleriet är mer uttömmande och andligt. Hedbergs inspiration kommer till stor del från naturen, såväl från verkliga landskapstyper som imaginära sådana. Hennes spontana skapandeflöde resulterar i målningar med spår av snabba, skissartade rörelser. Vi ser abstrakta landskap med vissa igenkännbara former, såsom sparsmakade träd och buskar eller mönster som liknar broar, staket, vass och stenar. Det är lugna naturmotiv men jorden, horisonten och de organiska formerna ges ändå en dynamik tack vare appliceringen av flertalet lager i verken; det är färgsjok med kvicka penseldrag i akryl och en markant linjeföring i blyerts.

Hedbergs fotografi i sin tur tar sitt kreativa avstamp i hennes farmors inrednings- och konsttidskrifter från 1930- och 40-talets Frankrike. Tidskrifternas undersköna porträtt av dåtidens societet väckte en längtan hos konstnären att bevara porträtten för framtiden, men även att skapa egen konst av dem. Därför fotograferar hon porträtten och kombinerar de sedan med egna fotografier av moderna gatuvyer tagna under resor till Medelhavstrakten och Sydamerika. Konstnären sammanfogar kvinnoporträtten med bilder av fönster, dörrar och växter på både estetiska och narrativa grunder; baserat på hennes känsla för komposition och färg skapar hon ett nytt sammanhang i verken och ett lockande narrativ om kvinnornas personligheter och liv. Hedberg uppskattar kontrasterna mellan de klassiska damerna och de mer moderna gatuscenerna med neonljus och tvätt som hänger på tork över graffiti-beklädda fasader.

Precis som när Hedberg skapar målningar och fotografiska verk, designar hon smycken med inspiration av oförglömliga resor och vackra landskap. Det är en stilren, skandinavisk design vi ser här med organiska former som liknar växtlighet eller planetariska omloppsbanor. Hedberg arbetar främst i silver och guld och hennes signum är det ciselerade nätmönstret som uppenbarar sig likt ett avtryck av läder i den hårda ädelmetallen. Varje smycke är ett unikt hantverk utfört i begränsad upplaga.

 

Charlotte Hedberg (f. 1955) bor och är verksam i Stockholm och Båstad. Hon har en Master of Fine Arts (MFA) från Slade School of Fine Art, London och har även studerat vid bland annat Byam Shaw School of Art i London, Pratt Institute i New York och Anders Beckmans skola i Stockholm. Konstnären har medverkat i flertalet samlings- och separatutställningar i Sverige. Hedberg finns representerad i Gdansk, Polen; Handelsbanken, Stockholm; Zagreb, Kroatien; Praktikertjänst, Stockholm; Värnamo kommun; Älmhult kommun; Malmö stad; Ängelholm kommun; Båstad kommun; Växjö kommun.

Transit är Charlotte Hedbergs andra separatutställning på Galleri Eklund.